konstgräs

Konstgräs före grusplaner alla dagar i veckan

Konstgräs före grusplaner alla dagar i veckan

I många år har konstgräs varit en het potatis. I alla fall i svensk fotboll huruvida det ska tillåtas i Allsvenskan och Superettan. Helsingborgs IF skickade en syrlig passning till de många konstgräslagen på Allsvenskans upptaktsträff 2015, då man delade ut gräsfrö till dessa klubbar. HIF är nämligen en av de klubbar som visat starkast motstånd mot att konstgräs är tillåtet i svensk elitfotboll. Idag spelar hälften av lagen i Allsvenskan på konstgräs.

Därför var det kanske förvånande när HIF-legendaren Andreas Jakobsson gav sig in i just konstgräsbranschen efter att ha avslutat sin karriär i Helsingborg. Numera arbetar han med att sälja konstgräs till klubbar och föreningar. Det låter kanske motsägelsefullt med tanke på var han kommer från. 

Men faktum är att konstgräs har gjort oerhört mycket för breddfotbollen i Sverige. Att kunna ersätta en fruktansvärd grusplan med konstgräs förändrar förutsättningarna helt för de mindre klubbarna. Att ungdomar kommer kunna träna hela året om kommer med säkerhet betala av sig för svensk fotboll på sikt.

 

 

Skilda världar mellan underlagen

År 2020 var dock konstgräset hotat i Sverige. EU:s kemikaliemyndighet Echa föreslog då att gummigranulat skulle förbjudas. Gummigranulat är de små svarta kulorna som finns i konstgräset som används för att skapa friktion. Det verkar dock inte som att förslaget gått igenom. Ett år senare står vi nämligen här med fler konstgräsplaner i Sverige med granulat än någonsin. Det kanske inte var så farligt ändå?

Hur som helst lär det inte sluta pratas om konstgräs. Åtminstone inte inom svensk elitfotboll. Faktum är dock att konstgräset är etablerat och det gäller att förhålla sig till det. Man kan inte sätta på sig skygglappar och tro någonting annat. Och visst är det väl väldigt mycket skönare att springa på konstgräs en försäsongsträning i januari jämfört med en grusplan? Det är verkligen skilda världar mellan de två underlagen.