Parkettgolv

Därför passar parkettgolv överallt

Därför passar parkettgolv överallt

Parkettgolvet har funnits ända sedan 1500-talet.  På den tiden förekom det dock främst i slottsmiljöer och andra rikare hem. I slutet av 1800-talet lyckades man förenkla och standardisera golvläggningen av parkett, vilket gjorde att det även började dyka upp i andra hem. Parketten var ofta gjord i ek. Det är ett hårt och tåligt träslag. Därför är det inte ovanligt idag med massiva parkettgolv som är över ett hundra år gamla. 

Parkettgolvet har hela tiden utvecklats och kan idag se ut på många olika sätt. Detta innebär att parkett passar i både äldre och moderna hus, på arbetsplatser och i offentliga miljöer. Det finns lamellparkett, tarkett, stavparkett, industriparkett och mosaikparkett, för att bara nämna några. Ett parkettgolv går också att få i olika träslag som exempelvis ask, björk och bok, men vanligast är ek.

 

 

Parkett finns i många olika utföranden

Vill man ha ett hållbart golv med en lång livslängd ska man definitivt lägga in ett parkettgolv. Trägolv passar också bra i vårt nordiska klimat då de ger ett varmt intryck och är behagliga att gå på. En annan stor fördel med parkettgolvet är att det går att slipa flera gånger om det skulle bli repigt och slitet. Slipningen gör att det kommer att se ut som nytt igen. 

Förutom att man kan lägga parkett i olika mönster kan man även påverka golvets utseende genom ytbehandlingen. Vill man behålla mer av en “träkänsla” gör man det bäst genom att behandla golvet med olja, men för en mer skyddande yta kan man vaxa eller lacka.

Ett vackert parkettgolv kräver givetvis en skicklig och erfaren golvläggare. Genom att vända sig till ett golvföretag med ett stort utbud av olika slags parkettgolv och många olika träslag, kan man få hjälp med att hitta rätt golv. Ofta kan man få låna hem mindre provbitar av parkett och pröva innan man bestämmer sig.