Ytterdörrar

Bra ytterdörr med fönster

Bra ytterdörr med fönster

Det är inte bara fönster som ska ha ett lågt u-värde och vara välisolerade. Även fastighetens ytterdörrar måste kunna hålla kylan ute. Men till skillnad från fönster får ytterdörren gärna sticka ut lite, och vara välkomnande. Fast till ett hus med modern arkitektur får dörren gärna vara lite mer anonym och smälta ihop med fasaden. 

För den som ska välja ny ytterdörr till sitt hus finns det både estetiska och praktiska saker att tänka på, men man brukar utgå från husets arkitektur. Till ett lite äldre hus med allmogefönster kan exempelvis en dekorlagd dörr med bröstning vara vackert. Och för de som inte har något fönster i hallen kan det vara en god idé att välja en ytterdörr med fönster. Då blir hallen genast mer välkomnande och uppfattas även ofta som större. Det går att få tag på välisolerade ytterdörrar med både två- och treglasfönster i nordisk, modern, och klassisk design: https://klarfonster.se/dorrar/ytterdorrar.

 

 

Olika material

Ytterdörrar finns i flera material som exempelvis trä, stål, och PVC. Vilket material man väljer har stor estetisk påverkan och en ytterdörr av trä är många gånger att föredra. Men då måste det vara en ytterdörr som klarar våra kalla vintrar och som är tillverkad av gediget kärnvirke. En ytterdörr av trä har den stora fördelen att den i stort sett håller hur länge som helst bara man underhåller den när det behövs. Men det finns också ytterdörrar av trä som är klädda med målad aluminium på utsidan. Då blir ytterdörren i stort sett underhållsfri.

Det finns även andra saker att tänka på, som om dörren ska vara höger- eller vänsterhängd, öppnas inåt eller utåt och om den även ska isolera mot buller och störande ljud. Men ska man bara byta ut en gammal dörr kan man oftast utgå från hur den gamla dörren öppnas och hängs.