Pallkrage

Odla smart i pallkrage

Odla smart i pallkrage

editorial

Genom att odla i pallkragar blir odlingen mer lättskött. Men en pallkrage gör det också möjligt att odla på ytor där det annars inte hade varit möjligt, som exempelvis på balkongen eller en berghäll. Monterar man dessutom två pallkragar ovanpå varandra, så att odlingsbädden kommer upp en bit över marken, blir också arbetsställningen bättre när man rensar ogräs eller skördar.

Pallkragar går enkelt att få tag på hos de flesta byggvaruhus och trädgårdsbutiker. Det går också att beställa pallkragar på nätet och få dem hemkörda ända till dörren. Vanligast är pallkragar gjorda i trä men det finns också pallkragar eller odlingsramar som är gjorda i cortenstål. Det är ett material med lång hållbarhet som med tiden får en roströd beläggning. Den roströda färgen skiftar och ger liv åt materialet vilket också framhäver växternas skönhet. 

 

Pallkrage

 

Vad passar att odla i pallkrage?

Det går att odla det mesta i pallkrage, som blommor och grönsaker. Man måste bara tänka på att vissa plantor vill ha gott om plats för sina rötter och växa lite djupare. Men genom att montera två eller tre pallkragar ovanpå varandra kan man enkelt anpassa pallkragen efter olika växters behov. 

Innan man fyller sin pallkrage med jord kan det vara smart att lägga en fiberduk i botten. Det hjälper till att hålla jorden på plats om man exempelvis odlar på en balkong eller altan. För den som odlar i pallkrage på marken hjälper fiberduken till att hålla ogräs borta. 

Tänker man sig att odla på balkongen eller på altanen kan det vara klokt att montera pallkragen på en vanlig lastpall så att överflödigt vatten kan rinna bort. Men också för att underlaget inte ska ta skada och för att det ska bli lättare att städa. Då pallkragen från början uppfanns för att hålla gods på plats som fraktades med lastpall passar måtten perfekt.