växtbelysning

Med rätt växtbelysning mår plantorna bra året om

Med rätt växtbelysning mår plantorna bra året om

Att odla saker i sitt hem är något som kan vara både ekonomiskt och spännande. Genom att själv odla sina kryddor eller grönsaker som används i matlagningen vet man precis hur de hanterats från frö till färdig produkt. Egenodlat har dessutom en förmåga att smaka mycket bättre jämfört med produkter man handlar i butiken. Det är dock inte alltid så lätt att odla i det tidvis hårda och mörka klimat vi har här i Norden, men med växtbelysning ökar chanserna att lyckas med odling av allt från grönsaker och kryddor till blommor.

Anpassa belysningen efter vad växten behöver

Olika växter behöver olika växtbelysning och det gäller därför att man väljer rätt sort för att växterna ska få möjlighet att gro och må så bra som möjligt. Först och främst är det klokt att välja LED belysning eftersom den är energieffektiv och inte alstrar lika mycket värme som exempelvis lysrör gör, något som kan leda till värmeskador på växterna.

Man bör placera lampan så nära plantan som möjligt, men inte så nära att växten löper risk att få värmeskador. Gäller det en nysådd växt så kan lampan placeras på cirka 5-10 centimeters avstånd, har plantorna redan växt till sig så kan 20 centimeter vara mer passande. Det blir varmare ju närmare lampan placeras men samtidigt så blir ytan som belysningen täcker mindre.

Växtbelysning för olika behov

Hos LED MegaStore går det att läsa fler tips om vad som kan vara värt att tänka på vid val av växtbelysning. De har dessutom ett brett utbud av högkvalitativ och billig LED belysning som ger odlingar riktigt goda förutsättningar. Det finns olika storlekar, former och styrkor just för att det ska finnas något för alla växter. Det finns även olika designs på belysningen för att de ska passa in där de sitter och vara estetiskt tilltalande.