massage

Massage för att motverka spänningar

Massage för att motverka spänningar

Massage är både skönt och nyttigt för kroppen. När man masserar musklerna stimuleras blodcirkulationen och man blir mjukare i kroppen. Förkortade muskler töjs ut och man blir mindre spänd i kroppen. Det kan vara i förebyggande syfte, eller för att man redan har problem med en specifik muskel. Även exempelvis spänningshuvudvärk kan motverkas av massage i övre delen av kroppen, vid axlar och nacke. Många arbetar idag i sittande ställning vid en dator, med armar och axlar höjda till en konstig position, vilket leder till spänningar vid axlar, nacke och rygg. Musklerna blir kortare eftersom de vänjer sig vid den märkliga ställningen, och det i sin tur leder till smärtor.

 

Positiva hälsoeffekter

En massage ges genom gnidning, knådning, kramning och bultning av musklerna på kroppen. Under sina första besök kan det göra ont i musklerna eftersom man är ovan och redan är spänd, men efter hand mjukas dessa upp och det gör då också mindre ont. När man blir masserad utsöndras oxytocin i kroppen, ett hormon som brukar kallas ”må-bra-hormonet”. Det motverkar stress, ångest, depression, rädsla och aggressivitet. När man har varit på massage frigörs slaggprodukter, det är därför viktigt att komma ihåg att dricka vatten efteråt. Detta just för att få ut slaggprodukterna ur kroppen. Man bör dessutom undvika att träna efter massage eftersom musklerna har arbetat passivt vid en massage. Ibland kan man till och med uppleva träningsvärk efter en massage.

 

 

En investering för framtiden

Det finns bara positiva effekter av att gå på massage. Både för det psykiska, när det utsöndras oxytocin, och det fysiska, när musklerna töjs ut. Man kan se det som en investering för framtiden, men inte i pengar eller materiella prylar, utan i sin kropp. Uthålligheten ökar och chanserna till att leva ett smärtfritt liv. Ju längre man väntar desto längre tid tar det att mjuka upp musklerna.