protetik stockholm

En guide till tandproteser

En guide till tandproteser

Olika typer av tandproteser

När de flesta människor tänker på tandproteser tänker de på proteser. Proteser är bara en typ av tandproteser, men det finns många andra typer också. Den här guiden ger en översikt över de olika typerna av tandproteser och hur de kan förbättra ditt leende.

Naturligt utseende

Proteser är en av de vanligaste typerna av tandproteser. De är också kända som falska tänder. Proteser är gjorda för att se ut som dina naturliga tänder och ditt tandkött. De är vanligtvis tillverkade av porslin eller plast. Proteser är avtagbara, vilket gör dem lätta att rengöra. De kan användas för att ersätta alla dina tänder eller bara några av dem.

Delproteser används för att ersätta en eller flera saknade tänder. De är vanligtvis tillverkade av metall och akryl. Delproteser fästs på dina naturliga tänder med metallspännen eller skruvar. Delproteser kan göra det lättare att äta och tala. De kan också förbättra utseendet på ditt leende.

image

Implantat är en annan typ av tandprotes. De är tillverkade av metall, keramik eller plast. Implantat sätts in i käkbenet för att ersätta saknade tänder. Implantatet smälter samman med käkbenet med tiden. Detta gör dem mycket robusta och hållbara. Implantat kan användas som stöd för en enskild tand, en delprotes eller en helprotes.

Kronor kallas också för kepsar. De täcker hela ytan på en tand som är skadad eller förfallen. Kronor kan vara tillverkade av metall, keramik eller porslin. Kronor kan användas för att förbättra utseendet på ditt leende och skydda skadade tänder från ytterligare karies.

Broar används för att ersätta en eller flera saknade tänder i en rad. Broar spänner över utrymmet där tanden saknas och hålls på plats genom att fästas vid angränsande tänder på vardera sidan med kronor. Broar är vanligtvis tillverkade av metall, keramik eller porslin. Liksom implantat kan broar bidra till att återställa din förmåga att äta och tala ordentligt samt förbättra utseendet på ditt leende.

Det finns många olika typer av tandproteser tillgängliga idag som kan hjälpa dig att uppnå ett hälsosamt och vackert leende. Om du saknar tänder bör du prata med din tandläkare om protetik i Stockholm och vilken typ av tandprotes som skulle passa dig. Tack för att du läste!