Tandhygienist

Egenvård, tandhygienist och bra kost ger tänderna goda förutsättningar att må bra

Egenvård, tandhygienist och bra kost ger tänderna goda förutsättningar att må bra

Även om alla har olika förutsättningar när det handlar om tandhälsa eftersom det också kan bero på arvsanlag så finns det fortfarande några saker som alla bör tänka på. Är man en person som har fått dåliga anlag när det kommer till tänderna så finns det ingen anledning att göra det sämre och är man en person som är lyckligt lottad och inte drabbas lika lätt av besvär i munhålan så är det klokt att upprätthålla den goda tandhälsan. De mest grundläggande sakerna man bör ägna sig åt är egenvård, regelbundna besök hos tandläkarklinik och bra kost.

Att borsta tänderna är A och O

Det bästa och även mest självklara när det kommer till bra egenvård är tandborstning. Man bör borsta tänderna morgon och kväll med tandkräm som innehåller fluor. Var noggrann med att komma åt överallt, även mellan tänderna. Det kan vara bra att använda sig av hjälpmedel som till exempel tandtråd eftersom en vanlig tandborste inte kommer åt där. 

Undersök tänderna regelbundet

För att säkerställa att man sköter sin egenvård på bästa sätt och inte har drabbats av några problem med tänderna eller tandköttet så bör man besöka en tandhygienist eller tandläkare med jämna mellanrum. En tandhygienist arbetar förebyggande och kan därmed behandla och ge goda råd som förhindrar stora problem från att uppstå. Den som till exempel är i behov av duktig och erfaren tandhygienist i Odenplan kan vända sig till Elisabeth Ådén Jangenståls klinik. 

Mat och dryck som kan påverka

När det gäller kosten så är det främst söta och sura produkter som kan ha negativ inverkan på tänderna. Man bör inte heller småäta mellan måltiderna utan ge tänderna en chans att återhämta sig. Saliven hjälper till att reparera små skador som uppstår, därför är mat som kräver att man tuggar (såsom fiberrik mat) bra eftersom det ökar salivproduktionen.