däck

Däckets fantastiska funktioner hos däckgöteborg.se

Däckets fantastiska funktioner hos däckgöteborg.se

När hjulet uppfanns öppnade sig en värld av möjligheter. Tidigare hade man använt sig av bärkraften hos människor och djur. Eller så hade man dragit vikten efter sig direkt. Men nu blev alla typer av transporter oerhört mycket lättare. Hjulet gör inte bara att något förflyttar sig betydligt lättare. Det är mångsidigt i sin användbarhet. 

Det gör även att det som flyttas lägger merparten av sin vikt nedåt istället för på den som sköter förflyttningen. En funktion som gör det möjligt att flytta orimligt stora vikter som man annars inte haft en chans att ens rucka på. Se till exempel på de styrketävlingar där någon kan dra ett helt tåg efter sig.  

 

En värld av möjligheter

Hjulet har revolutionerat logistiken, men det är även en funktion som används inom en mängd olika andra områden. Ett sådant exempel är kugghjulet. Trots att funktionen i det fallet inte nödvändigtvis behöver vara att något ska röra sig från punkt A till punkt B.

Istället kan det vara att man ska driva en rem eller liknande. Och i förlängningen så kan det vara remmen som gör att något rör sig framåt. Samma tanke på annat sätt.  

 

 

Mjukare och tystare

De första bilarna hade hjul av trä eller metall. Funktionellt så var det en helt okej lösning. Men om man som bilförare idag hade satt sig i en dylik bil så hade man kanske hellre gått. Ingen ljuddämpning, minsta lilla grop kändes och obefintlig väghållning.

Dagens däck med en yta av gummi och en luftdämpning är mil ifrån de första bilarna gällande komforten. Med ett bra däck från däckgöteborg.se får man idag en tyst och mjuk färd med en väghållning som minimerar risken för olyckor. Tanken svindlar när man gissar hur det hade varit att fara fram i hundra kilometer i timmen på styva hjul av trä och metall.